• +36 30 311 0406
 • office@solarbroker.hu
 • H-P: 08.00 - 16.30
 • 2162 Őrbottyán, Rákóczi Ferenc út 98.
 • SZALDÓ elszámolásig hátralévő idő:
 • november

  1

  2020
 • 77
 • 0
Ausztráliában épül a világ legnagyobb napelem erőműve

Ausztráliában épül a világ legnagyobb napelem erőműve

Forrás: www.sciencealert.com

A tervek szerint Ausztráliában fog felépülni a világ legnagyobb naperőműve. Az Australia-ASEAN Power Link elnevezésű elektromos hálózat fotovoltaikus paneljei mintegy 20.000 focipályányi területet foglalnak majd el. A megtermelt áram jelentős részét exportra szánják.

A Power Link nem csupán a világ legnagyobb naperőművének megépítését foglalja magában. A projekt céljai között szerepel a világ leghosszabb tenger alatti erősáramú kábelének lefektetése is, amely az elektromos áramot Ausztrália távoli vidékétől Szingapúrig exportálja a 4500 kilométeres nagyfeszültségű, egyenáramú (HVDC) hálózaton keresztül.

Ahhoz, hogy ez az átviteli rendszer működjön, a szingapúri cég, a Sun Cable által fejlesztett Power Linkhez meg kell építeni a világ legnagyobb akkumulátorát is, amelyet Ausztrália északi partvidékén, Darwin közelében helyeznek majd el.

A tervek szerint a hálózat az áramot a Newcastle Watersnél elhelyezett napelemsorozatoktól körülbelül 750 kilométerre észak felé fogja szállítani, ahol a Darwinban elhelyezett akkumulátor segítségével tárolják majd.

Az áram egy része Darwin helyi hálózatába fog kerülni, azonban a zömét exportálni fogják a tengerfenék mentén elhelyezett több mint 3700 kilométer hosszúságú kábeleken keresztül, először az indonéz vizeken át, majd végül egészen Szingapúrig.

Amint az elektromos áram beérkezik végső rendeltetési helyére, várhatóan több mint 1 millió szingapúri lakost fog ellátni árammal. A tervek között szerepel, hogy Indonéziába is szállítanának áramot.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a Power Link vízválasztó pillanat lehet nem csak a napenergia, hanem a zöld energia ágazat egészének vonatkozásában, amely bemutatja a megújuló energia megoszthatóságának és nemzetközi hálózatokon keresztüli továbbításának módját, hatalmas távolságokat, sőt óceánokat áthidalva.

„Ez a rendkívüli technológia meg fogja változtatni az országok közötti energia szállítást. Ez olyan mélyreható következményekkel fog járni, amelyeket korábban még nem ismertek fel széles körben” – nyilatkozta a Sun Cable vezérigazgatója, David Griffin a The Guardian számára 2019-ben.

„Ha kezünkben van az elektromos áram országok közötti nagy távolságokra történő átvitelének lehetősége, akkor az energia szállítása el fog tolódni a folyékony halmazállapotú tüzelőanyagoktól – az olajtól és az LNG-től – az elektronok felé. Végső soron ez egy nagyságrenddel hatékonyabb mód az energia szállítására. A többi érintett egyszerűen nem lesz versenyképes.”

Forrás: www.sciencealert.com

Fotó forrása: Sun Cable

© Copyright 2018