• +36 30 311 0406
 • office@solarbroker.hu
 • H-P: 08.00 - 16.30
 • 2162 Őrbottyán, Rákóczi Ferenc út 98.
 • SZALDÓ elszámolásig hátralévő idő:
 • november

  3

  2021
 • 76
 • 0
Drágulás, áruhiány és kapacitás hiány várható a napelem piacon

Drágulás, áruhiány és kapacitás hiány várható a napelem piacon

Az elmúlt 5-10 évben a napelemek ára folyamatosan csökkent, miközben teljesítményük nőtt.
A napelemet vásárlók azt tapasztalhatták, hogy ugyanazért a pénzért egyre nagyobb kapacitású napelemes rendszer építhető ki évről-évre. A folyamat mozgatórugója Kína, ahol szinte korlátlán gyártási kapacitások álltak rendelkezésre, valamint az, hogy a technológiai fejlődés évről évre egyre hatékonyabb panelek előállítását tette lehetővé.
Az elmúlt 2 év gazdasági eseményei azonban ezt a piacot is megviselték.
A Covid világjárvány következményeként a szállítási költségek 3-4szeresére emelkedtek mely tendencia folytatódik, további drágulás várható.
A járványnak és a szállítási nehézségeknek köszönhetően nyersanyag hiány alakult ki a legtöbb üzletágban, ami a végtermékek gyártási idejére is nagy hatással van. Elég csak az autógyártásra gondolnunk, ahol, ha egy új autóra manapság csak fél évet kell várni, az jónak számít.

Ugyan ez tapasztalható a napelemek piacán, így természetes, hogy a megnövekedett gyártási idő „árfelhajtó” hatással bír.
Nem segítette a Covid utáni szituációt a kínai energiaválság sem, ahol nem csak az alapanyag-, hanem az energia hiány miatt is gyakorlatilag fele kapacitással üzemelnek a gyárak, néhány nap munka után pár napra bezárnak az üzemek.
Mindezek mellett világszerte tovább nőtt a lakossági, illetve a vállalati szegmensben is az zöld energia iránti igény, így a klasszikus kínálati piac árcsökkenései után, keresleti piac alakult ki, ami az árak növekedéséhez vezetett.

A magyarországi piac ugyan ezeket a hatásokat szenvedi el, pár hazai sajátossággal megtűzdelve.
Az EU-s pénzeknek köszönhetően extra források kerülnek be a piacra, ami, az egyébként is felfelé ívelő keresletet tovább fokozza, ezzel áru és kivitelezői szinten is hiányhelyzetet generál. Ezen állapotot az sem segíti, hogy a nagy gyártók szemében a magyar napelemes piac mérete eltörpül egy német, francia vagy egy lengyel piachoz képest, így nem csoda, ha az elérhető kevés áruval elsődlegesen ezeket a nagyobb piacokat fogják kiszolgálni.
Gyakorlatilag már nem csak a drasztikus drágulástól kell tartani, hanem a kivitelezési lánc bedugulása is előre vetíthető.
Előre láthatólag a napelemes szektor drágulását a fentieken kívül még a Magyarországon erősödő infláció és a Forint folyamatos gyengülése is fokozni fogja.

Nálunk, a Solar Broker Kft-nél, is napról napra szembesülünk a fenti tényekkel.
Október elején Münchenben jártunk az InterSolar Europe kiállításon, ahol a kiállítók java része megerősítette, vagy előrevetítette az európai piacokon várható drágulást, napelem hiányt.

A mostani napelem pályázat kapcsán a szükséges kivitelezői kapacitást lekötöttük, a beszerzésekkel kapcsolatban cégünk törekszik, kiváló minőségű, nagy teljesítményű, prémium napelem márkák beszerzésére, de amennyiben valamelyikből mégis készlethiány lépne fel, mindenképpen TIER listás, prémium napelemekkel valósítjuk meg a beruházást.
Pályázat kapcsán kiemelnénk azt, hogy semmilyen jogcímen nem kérünk ügyfeleinktől előre a szükséges pályázati finanszírozáson kívül pénzt. A pályázati kiírásban található számos nyitott kérdés miatt viszont azt javasoljuk jövőbeni ügyfeleinknek, hogy mielőbb jussunk el a szerződéskötésig, hogy a kapacitásokat biztosíthassuk és minél nagyobb eséllyel pályázzanak majd a napelem rendszerekre.
Dolgozunk azon, hogy – az ezt igénylő ügyfeleinknek – pályázat írási és pályázat feltöltési lehetőséget biztosítsunk – ez viszont már díjköteles lesz, amint meg vannak a részletek minden érdeklődőt tájékoztatunk majd róla.
Ügyfeleinknek, akik a honlapunkon keresztül jelentkeznek egy online kitölthető előszűrést küldünk, aminek kitöltése után nagy valószínűséggel eldönthető, hogy valaki sikeresen tud-e pályázni a napelem rendszerre, vagy sem.
Azt nem tudjuk garantálni, hogy minden – hozzánk jelentkező – ügyfelet ki tudunk szolgálni, hiszen kapacitásaink nekünk is végesek, igyekszünk mindenkit időben értesíteni arról, ha nem tudjuk vállalni kivitelezésüket.

Jelentkezés és előszűrés indítása itt: https://bit.ly/3vU4wom

 

© Copyright 2018