• +36 30 311 0406
 • office@solarbroker.hu
 • H-P: 08.00 - 16.30
 • 2162 Őrbottyán, Rákóczi Ferenc út 98.
 • SZALDÓ elszámolásig hátralévő idő:
 • november

  8

  2020
 • 106
 • 0
MFB lakossági energiahatékonysági hitelprogram eredményei

MFB lakossági energiahatékonysági hitelprogram eredményei

(forrás: mfb.hu)

Nagy sikerrel zárult az MFB Lakossági Energiahatékonysági hitelprogramja: Összesen 90 milliárd Forint jutott több tízezer lakás, illetve családi ház korszerűsítésére

Elsősorban napelemes és napkollektoros rendszerek telepítésére, hőszigetelésre, valamint nyílászáró cseréhez vették igénybe a lakossági és társasházi ügyfelek a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” (GINOP-8.4.1/A-17 és VEKOP-5.2.1-17) keretében elérhető forrást. A Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) és konzorciumi partnereinél elérhető 0%-os kamatozású uniós forrású hitelprogramnak köszönhetően a lakóépületek korszerűsítésén kívül az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése is megvalósult.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében meghirdetett hitelprogram elindításának az volt a célja, hogy forrást biztosítson a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növeléséhez. A hitel egyebek mellett a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek telepítésére is igényelhető volt, széles körben lehetővé téve a magyarországi lakásállomány korszerűsítését.

A hitelprogram népszerűségéhez hozzájárult, hogy az igénylők 0%-os kamatozással, mindössze 10%-os önerővel juthattak forráshoz, amelyből megvalósíthatták a régóta tervezett energetikai korszerűsítéseket és növelhették a megújuló energiaforrások alkalmazását. Emellett a kisebb felújítások is lehetővé váltak azáltal, hogy már alacsonyabb hitelösszegre is lehetett pályázni, magánszemélyek esetében 500 ezer forinttól, társasházak és lakásszövetkezetek esetében pedig lakásonként 250 ezer forinttól. Az ügyfelek számára kedvező feltétel volt az alacsony fedezeti elvárás és a 20 éves futamidő is, hiszen ennyi idő alatt a törlesztőrészlet megfizethető és maga a beruházás is megtérülhet az energiamegtakarításokból.

A nyertes pályázatok legfontosabb adatai:

 • A legnépszerűbb hitelcél 75%-os aránnyal a napelem projekt, 25%-ban pedig komplex épületenergetikai korszerűsítések megvalósítását szolgálta a hitelfelvétel.
 • Magánszemélyeknél csaknem 3 millió forint volt az igényelt átlagos hitelösszeg, társasházak, lakásszövetkezetek esetében pedig meghaladta a 60 millió forintot.
 • A legtöbb igénylés az Észak- és a Dél-Alföldről, valamint a dél-dunántúli területekről érkezett.
 • A már befejezett beruházások következtében az üvegházhatású gázok becsült éves csökkenése 2020. október végéig összesen több mint 25.330 tonna CO2 egyenérték volt.
 • A teljes országot lefedő hitelprogramokon keresztül az MFB eddig több mint 22 000 család számára tette lehetővé energetikai beruházások megvalósítását.
 • A természetes személyek, illetve a társasházak és lakásszövetkezetek képviselői jellemzően a lakóhelyükhöz legközelebb található, a kereskedelmi banki partnerek által működtetett MFB Pontokon kaptak segítséget a hitelügyintézéshez és az MFB által fejlesztett online hitelkérelmi rendszeren keresztül kényelmesen otthonról, az internet segítségével indíthatták el kérelmüket.
© Copyright 2018