• +36 30 311 0406
  • office@solarbroker.hu
  • H-P: 08.00 - 16.30
  • 2162 Őrbottyán, Rákóczi Ferenc út 98.
  • SZALDÓ elszámolásig hátralévő idő:

2023 December 31-vel megszűnik a szaldó elszámolás a napelem rendszerek esetében.

Ha Ön még a régi (szaldós) elszámolásba szeretne tartozni, akkor ne késlekedjen. Érdemes mielőbb szerződést kötnie és elindítani a folyamatot, mert:

  • Ha Ön banki hitelt szeretne igénybe venni a finanszírozáshoz, akkor annak jóváhagyási és folyósítási idejével szintén számolni kell.

  • A változást megelőző időszakban vélhetően egyre növekvő mértékben megnő az igény a napelem rendszerekre ami az árak drágulását okozhatja.

  • Az alkatrészek (napelem panel, inverter…) átmeneti készlethiány léphet fel a nagy kereslet miatt, ami hosszabb átfutási időd eredményezhet.

  • Telepítő munkatársaink is csak véges mennyiséget tudnak telepíteni, így könnyen lehet, hogy sorbaállás alakul ki a telepítések ütemezésében, ami szintén a határidő átlépést veszélyeztetheti.

NE KÉSLEKEDJEN!

Kössön szerződést napelem rendszerére mielőbb!

Miért érdemes még 2024 Január 1 elött szerződést kötnie szaldós elszámolással?

Az uniós szabályozással összhangban 2024. január 1-től nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni. Azonban a 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező (és vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő) háztartási méretű napelemes rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok (szaldóelszámolás) változatlanok maradnak.

Miért előnyösebb a szaldó elszámolás, mint a bruttó elszámolás?

SZALDÓ ELSZÁMOLÁS
A szaldó elszámolásban az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell rendezni az áramszolgáltató felé.

BRUTTÓ ELSZÁMOLÁS
A bruttó elszámolásban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, azonnal el nem fogyasztott és hálózatba betáplált energia egységárát külön-külön határozzák meg és azt havonta kell elszámolni.

Bár ez a két ár még nincs meghatározva, de előre láthatólag a két ár között nagyobb különbség is lehet, illetve ezek változhatnak is időről időre a kereslet-kínálat függvényében.

Nézzük meg a mellékelt ábrát, ahol a példa kedvéért az elektromos  szolgáltatótól  vásárolt energia ára 38 Ft, a betáplált energiát pedig 17 Ft-ért veszik át a szolgáltató Öntől.
Ha azt feltételezzük, hogy a háztartás fogyasztása havonta közel egyforma (télen a hideg miatt többet kell fűteni, nyáron a meleg miatt a klímát használni), akkor láthatjuk, hogy a hónapok váltakozásával a megtermelt energia (a napfényes órák száma és az időjárási viszonyok miatt) nagyban különbözik.

Télen a vásárolt energiát 38 Ft-ért veszi a fogyasztó, nyáron a többletet azonban csak 17 Ft-ért veszi át az energia szolgáltató.

A szaldó elszámolásban a megtermelt és a bevételezett energia különbözete éves szinten a nulla felé közelít (hiszen legtöbben így is tervezik a napelem rendszer méretét.)

Bruttó elszámolásban azonban (hiába lenne éves szinten nulla a fogyasztás és termelés különbözete) veszteséget könyvelünk el a téli drágább vétel és a nyári olcsóbb átvétel miatt, hiszen nem éves szinten vezetjük össze a fogyasztást, hanem havi szinten. (Kivéve persze ha a napelem rendszert jóval nagyobbra tervezzük, hogy a kevésbé napos időszakokban is fedezze a fogyasztásunkat.)

solarbroker-napelem-napkollektor-rendszerek-kivitelezese-allami-palyazat-tamogatas-szaldo-elszamolas-1

Fontos azonban megismételni, hogy a 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező (és vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő) háztartási méretű napelemes rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok (azaz a szaldó elszámolás) változatlanok maradnak a későbbiekben is.

Amire érdemes még figyelni, hogy ha későbbiekben bővítenék a rendszert és inverter cserére is sor kerülne 2024.január 1 után, akkor a szaldó elszámolásból átkerülnek a bruttó elszámolásba.

Így az esetleges bővítést, vagy az előzetes inverter cserét is érdemes még 2024.január 1-elött lebonyolítani. Itt is azonban érdemes a megnövő átfutási időkkel kalkulálni és a folyamatot mielőbb elindítani!

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!


MUNKATÁRSUNK 1 MUNKANAPON BELÜL JELENTKEZIK NAPELEM RENDSZER ÁRAJÁNLATÁVAL

VISSZAJEZLÉS

Pár percen belül visszaigazoljuk napelemes árajánlat kérését.

KAPCSOLAT

Munkatársunk még aznap, de legkésőbb 1 munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy megismerhesse a konkrét igényeit tervezett napelemrendszerének kivitelezése kapcsán.

SZEMÉLYES EGYEZTETÉS

Minden esetben ingyenes felmérjük a helyszínt, és személyesen is egyeztetjük az igényeket, hogy a legmegfelelőbb napelem rendszerre adhassunk árajánlatot.

AJÁNLAT

Egy napon belül elkészítjük és elküldjük Önnek a megbeszélt napelem rendszer ár ajánlatát.

© Copyright 2018